Har du kigget på en kvinde på TV eller i et blad og tænkt sådan? Og så efterfølgende tænkt, hvordan mon hun lige har gjort det og hvad gør hun?
Så velkommen i klubben.
Og nej, det er ikke kun et spørgsmål om gode gener, for meget peger på, at generne kun er ansvarlig for en del af det som sker naturligt i kroppen.
Så den gode besked er altså, at det er muligt at justere, optimere og forbedre uden at du behøver at gøre brug af knive eller sprøjter, men ved at fokusere på det du foretager dig, det du indtager og ved at pleje dig selv. Hele dig!
Din krop (og vi andres) er den mest geniale opfindelse, der til dato er skabt! Det skriver jeg uden at tøve, men tværtimod med tryk på hvert ord.

De første mange år af livet tænker de færreste over, at kroppen blot udvikles, fungerer, og siger til og fra på forståelige tidspunkter. Kroppen var der bare….
Med alderen dukker der forandringer op, reaktioner som ikke helt kan defineres eller altid ordentligt beskrives, kropsformen ændres en anelse (meget?), og uden at noget i dagligdagen måske er ændret væsentligt, og kroppen siger fra hurtigere end for år tilbage.
De fleste reaktioner i og fra kroppen er helt forståelige og i tråd med det som sker af ændringer i hormon-, nerve- og immunsystemet i takt med at du bliver ældre, samt de påvirkninger som de systemer har på dine organsystemer, der med tiden ikke arbejder lige så effektivt som tidligere. Her kommer så endnu en god besked, for når du kender lidt til de naturlige ændringer, som sker, så kan du ved hjælp af kost, tilskud til kosten, motion og andet imødekomme disse ændringer, så de ikke bliver så udtalte.
Men den viden kommer ikke ind med modermælken eller i løbet af skoletiden.
Det er min overbevisning og erfaring, at når vi har viden på et område, og gerne en viden, der giver mening, så får vi lettere ved at handle, og når det gælder kroppen, så vi ved hvornår vi skal handle.
Start gerne så tidligt i livet som muligt, så er de gode vaner på plads, når forskellige dele af kroppen begynder at give dig udfordringer, så skal der færre justeringer til.
Der er mange teorier forbundet med alder og aldringsprocesser, og historisk set er forskning når det gælder aldersforandringer ikke særlig gammel, i hvert fald ikke i forhold til så mange andre medicinske områder. Selvom forskningen er nået langt på dette område, så er man fortsat langt fra at have den fulde forståelse for de underliggende mekanismer omkring aldringens processer. Man er sikker på, at vores gener, og dermed vores arv, spiller en stor rolle, men alligevel ikke så stor som man tidligere regnede med. Nu ved man, at det vi udsætter vores krop for, udefra og ind og den modsatte vej, har meget stor betydning for hvordan vi ældes.
Man bruger ofte to begreber, når der tales alder – den biologiske og den kronologiske alder.
Den kronologiske alder giver sig selv og står ikke til at ændre, det er din virkelige alder, men den biologiske alder kan være meget eller lidt forskellig fra din egentlige alder. Den afhænger altså af meget af hvad du selv har gjort og gør.
Det vil sige at meget blot skal accepteres, for det står ikke til at ændre, men der er også adskillige indsatsområder, hvor du selv aktivt kan gøre en forskel.