Leveren er din trofaste rense- og analysetjeneste
Din lever er din krops livsvigtige analyse- og renseanlæg og det laboratorium, dit blod konsulterer døgnet rundt for at holde dig sund. Her, dybt inde i kroppens højre side, kommer alt, du nogensinde indtager, spiser eller drikker under kærlig behandling.
Analyserer dit blod
Leveren analyserer dit blod, så du kan optage næring uden at blive forgiftet. Den filtrerer døde celler fra, trækker gift- og affaldsstoffer ud af kredsløbet, så det kan udskilles, når du går på toilettet. Den producerer galde, der nedbryder fedtstoffer, så de kan optages af kroppen, regulerer kulhydrater og proteiner og sørger for, du optager vitaminer og mineraler i passende balance.
500 jobs på én gang
Opgaverne giver tilsammen 500 forskellige jobs! Det betyder, at hvis du nogensinde spiser noget, der er skadeligt, vil din lever forsøge at bryde det ned og rydde det ud af dit system. Trygt at vide, ikke?
Giv din lever en fritime
Vil du belønne din lever med et frikvarter, kan du spise sundt og sørge for de vitaminer og mineraler, den behøver for at fungere optimalt.
En hepatocyt (levercelle) har en gennemsnitlig levetid på 150 dage, hvorefter den erstattes af et nyt, lille rensningsanlæg. Paratheden til at genskabe sig selv gør leveren til det eneste organ i menneskekroppen, der kan regenerere fuldstændig.
1 gram pr. kilo kropsvægt
Vi behøver bare 1 gram velfungerende lever pr. kilo kropsvægt for at den effektivt kan udføre sit arbejde. Og blot 25 procent af det oprindelige væv intakt, for at leveren kan genoprette sin masse og bringes tilbage til fuld funktionsdygtighed. Der er altså noget at kæmpe for.
En række B-vitaminer indgår i processerne i leveren, så som B2, B3, B6, folat og B12. Men også A, C og E vitaminer foruden mineraler som zink, selen og mangan.
Nyttige plantevenner
Forskellige madvarer og urter kan have en gavnlig indvirkning på leverens evne til at afgifte. Afgiftningen foregår i to faser. Kål har en generel stimulerende effekt på fase 1, mens svovlholdig mad som æg, hvidløg og løg støtter leverens fase 2. Også urter som marietidsel og artiskok støtter leverens afgiftning