Beskrivelsen er forfattet af læge Søs Wollesen
Folsyre tilhører gruppen af vandopløselige B-vitaminer. Folsyre, folat og folacin er navne på de naturligt forekommende udgaver, mens folinsyre er den syntetiske form.
Folsyre er et vandopløseligt vitamin, der indgår i B vitamin familien. Selvom det er vandopløseligt, så findes der et lager i kroppen og det største findes i leveren, det kan holde i ca. 3-6 måneder afhængigt af behov.
Stoffet fik navnet folsyre, da folium betyder blad på latin. På grund af forbindelsen til spinat, men også på grund af virkningen, blev det i folkemunde bedst kendt som “Skipper Skræk-vitaminet”.
Folinsyre er det mest ustabile af alle vitaminer, og nedbrydes af lys, luft og opvarmning.
Virkning
Folsyre er blandt andet nødvendig for dannelse og omsætning af en række aminosyrer, indgår som co-enzym i flere stofskifteprocesser, og ved dannelse af blandt andet puriner, der er bestanddele i RNA og DNA, kort sagt cellens arvemateriale.
Folsyre er nødvendig for produktionen af normale røde blodlegemer (kaldes mange steder røde blodceller eller erytrocytter (erytro = rød, cytter = celler)).
Folsyre har betydning for kroppens celledelinger.
Kilder til folsyre
Folsyre findes i de fleste frugter og grøntsager, særligt grønne grøntsager. Findes også i mange animalske fødevarer som lever, kød, æg og i gær.