Magnesium er et livsvigtigt mineral, der indgår i en række biokemiske reaktioner i kroppen, og er det fjerde mest almindelige stof i kroppen. Den menneskelige krop indeholder ca. 25 gram magnesium og knap 2/3 findes i knoglerne, og den sidste godt 1/3 findes i andre celler og hovedsageligt i musklerne.
Magnesium spiller en vigtig rolle i kroppens stofskifteprocesser, blandt andet via samspillet med flere hundrede forskellige enzymer. Derudover spiller magnesium også en vigtig rolle ved den overførsel af nerveimpulser til musklerne og hjertet, som får dem til at trække sig rytmisk sammen.
Magnesium er altså en nødvendighed for, at kroppens stofskifte fungerer, som den skal, at vi kan bruge vores muskler på normal vis, og at hjertet fungerer normalt.
Magnesium er et mineral, og det 12. grundstof i det periodiske system, og benævnes Mg. Mineralet er opkaldt efter et område i Grækenland, der hedder Magnesia.
Magnesium hører til gruppen af makromineraler.
Der har igennem mange år været meget delte meninger om magnesium og dets rolle i forbindelse med almen sundhed, men viden omkring mineralet er vokset markant indenfor de sidste 10 år.
Det er et meget vigtigt mineral for rigtigt mange processer i kroppen, og en nødvendighed for samtlige organer, særligt for hjerte, muskler, nyrer og hjernen.
Indtager man for meget magnesium gennem kosten, vil det medføre en reduktion af optagelsen af calcium.
Virkninger
Magnesium findes hovedsageligt inde i cellerne, hvor det indgår i mere end 300 enzymprocesser.
Magnesium medvirker til udnyttelsen af B- og E-vitaminer, calcium, phosphor og andre mineraler, samt fedtstoffer. Mineralet er desuden vigtigt for dannelsen af proteiner (proteinsyntesen) og det indgår i syre-basebalancen, da det som calcium er et basisk mineral.
Magnesium’s funktion er knyttet til andre mineralers funktioner, herunder calcium, natrium og kalium.
Kilder til magnesium
Hørfrø, mandler, paranødder, valnødder, kokosnødder, bananer, appelsiner, grapefrugt, kartofler, grønne grøntsager, æbler, rødbeder, rosiner, spinat, gulerødder, løg, blommer, havre- og hvedeklid, fuldkorn, friske og tørrede bælgfrugt, majs, ost, mælk, indmad og æggeblomme.