B6-vitamin omfatter de 3 vitamere-forbindelser pyridoxin (en alkohol), pyridoxal (en aldehyd) og pyridoxamin (som indeholder en amin-gruppe), som alle har samme vitaminvirkning. De tilhører B vitamin-komplekset, er vandopløselige og deponeres kun i minimal grad i kroppen, og da primært i musklerne.
Viden omkring dette vitamin (vitamin-forbindelser) er af forholdsvis nyere dato i forhold til mange andre vitaminer.
Virkning
Indgår i yderst vigtige processer som coenzymer, man kender til dato omkring 100 forskellige processer, hvori vitamin B6 indgår som coenzym. Er særligt kendt i forbindelse med proteinomsætningen.
Normalt omdannes aminosyren metionin til cystein uden problemer, men ved mangler på vitamin B6, dannes et mellemprodukt, den skadelige aminosyre homocystein.
Har derudover en meget vigtig betydning for den optimale dannelse af neurotransmitterne (signalstoffer), serotonin, noradrenalin, GABA og dopamin.
Kilder til pyrodoxin (vitamin B6)
Forekommer i både animalske og vegetabilske fødevarer, såsom lever, kød, fjerkræ, fisk, bælgfrugter, grønsager, kartofler, groft brød, nødder, og banan.