Zink er et livsnødvendigt mikro-mineral, og det gælder alle levende organismer. Det er det 30. grundstof i det periodiske system, og har den kemiske betegnelse Zn.
Et voksent menneske indeholder 2-4 g zink, som findes i alle celler, særligt koncentreret i knogler, hud, muskler, de røde blodlegemer og i mandens prostata (blærehalskirtel), samt i lever, nyrer, kirtler, hjerne, kønsorganer, hår, negle og øjne.
Af de mere end hundrede tusinder kendte proteiner, der findes i menneskets krop, indgår zink i cirka 3000 af dem, og man har identificeret en del celletyper i menneskekroppen, som udskiller zink, blandt andet i den forreste del af hjernen, spytkirtlerne samt celler, der bidrager til vores immunforsvar. Nogle højt specialiserede celler.
Sammensætningen af kosten har stor betydning for absorptionen af zink, idet højt indtag af fuldkornsprodukter nedsætter absorptionen, mens animalsk protein øger absorptionen.
Virkninger
Zink indgår i mange og formentlig mere end 200 enzymer og enzymprocesser.
Zink virker som en antioxidant i kroppen, kan regulere den normale vækst og udvikling af kroppens celler og er nødvendigt for normal immunfunktion.
Se endvidere under godkendte EFSA udsagn.
Kilder til zink
Hvedekim, nødder, hele hvedekorn, bønner, solsikkefrø, græskarkærner, bælgfrugter, hvedeklid, kød, krydderier, æg, karse, ananas, kartofler, rødbeder og gulerødder. Brune ris indeholder fire-fem gange så meget zink som hvide polerede ris.