Knoglerne er levende og under konstant renovering
Hurra for dit skelet! Udet det ville du synke sammen på gulvet som en vandmand, og med det være sagt: Hvor ofte værdsætter du dine 206 knogler?
Du blev født med 300, og en del af dem er gennem tiden vokset sammen. De er over det hele og alle slags; korte, lange, flade og finurlige, og fælles for dem er, at ideen om en knastør og knækbar struktur, hører tegneserier til.
10-15 % udskiftes hvert år
Knoglevæv er nemlig levende og dit skelet er under konstant renovering. Hvert år udskiftes ca. 10-15 % af knoglevævet hos en voksen, og det tager rundt regnet 7-10 år for kroppen at udskifte samtlige knogleceller. Hvorefter du i princippet har et nyt skelet!
2/3 calcium, 1/3 kollagen
Det er det levende protein, kollagen, der sørger for, at dit skinneben er robust overfor belastninger og kan tåle spark af en vis styrke. Mens calcium sørger for at give knoglerne den karakteristiske hårde og stive overflade. Det oftest calcium, vi forbinder med knogler, og fordelingen er da også to tredjedele calcium mod en tredjedel kollagen.
I knogledepoterne opbevares foruden calcium, som kroppens øvrige funktioner kan hente forsyninger fra, også stoffer som magnesium, fosfat og kalium.
Mindre aktivt protein med alderen
Fordelingen mellem kalk og protein forskyder sig igennem livet, så du gradvist får mere kalk og mindre aktivt protein i dine knogler. Knoglemassen er størst fra du er 20-30 år. Herefter mister vi årligt godt 1 procents knoglemasse – lidt hurtigere for kvinder, når det stabiliserende østrogen bortfalder ved overgangsalderen.
Et biokemisk mirakel
Udover at være et biokemisk mirakel, er dit skelet også din fysiske væbner. 24 ribben beskytter hjerte, lever og lunger og kraniet din hjerne. I rygsøjlen opbevares rygmarv, der er en del af centralnervesystemet og fungerer som stødabsorbering for hjernen.
Vedligehold-vedligehold…
Kost og motion er vigtig for den konstante fornyelse af knoglevæv. D-vitamin fremmer for eksempel optagelsen af calcium fra tarmen og indbygning af calcium i knoglerne. K-vitamin er nødvendig for den biokemiske proces kaldet gammakarboxylering . Uden karboxylering af osteocalcin, der er det mest udbredte protein i knoglernes kollagendel, kan osteocalcin ikke binde calcium i knoglevævet. C-vitamin bidrager til en normal dannelse af kollagen, der er den fleksible proteindel af knoglerne.